www.car.cz
 

Start okruhové sezóny se přiblížil. Za týden v Brně
     18.4.2006 16:18 - Vladimír Rožánek


Již 30.4. se na Masarykově okruhu v Brně rozběhne další sezóna MMČR v závodech na okruzích. Jarní cena Brna bude tentokráte hostit i slovenský, polský a rakouský šampionát. Poprvé se představí také nový seriál BMW M1 Challenge, kde startují stejné vozy a pro jezdce je připraveno skutečně kvalitní závodní náčiní, o čemž se mohli na vlastní kůži přesvědčit Martin Matzke, Michal Dolák, nebo Edita Prášková.

 

Divize 3 republikového šampionátu, tedy formule NF1400, kterou doplňují formule Konig, přivítá na startu v Brně 16 závodníků. Nechybí v nich staří dobří známí – Tomáš Chabr se svou konstrukcí Tomis 9903, David Palmi s osvědčenou formulí Van Diemen, nebo Zdeněk Černohorský s formulí Konig. Křenek motorsport nasadí do závodů letos tři vozy a pilotovat je budou Adam Kout, Jakub Horák a Leonardo Valois. Ten bude mít k dispozici stroj Delta 4. Igor Lešínský letos vymění techniku a odstartuje s formulí Van Diemen, jeho starší náčiní VŽ 91 bude po okruzích prohánět Martin Lazar.

 

Sprint divize 4 do 1600ccm přivítá na startu společně s polským šampionátem 33 vozů. Škodu Fábii opět pojede nadějný Jiří Skula, Pavel Moravec, či méně známý Jakub Camfourek. Nebudou chybět Fordy Puma, Fiesta, Citroen Saxo v podání Rakušana Zottla, nebo Honda Civic Miroslava Horňáka. Klasikou zůstávají škodovácké pick-upy, které se představí hned 3. Pole doplní, stejně jako vloni, polské Fiaty Seicento a Panda, ale několik účastníků přibude i ze Slovenska z AST Presskam s technikou Škoda Fábia 1,4. Jedinou dámou ve startovním poli by měla být Laura Hájková z Profi Caru na Škodě Fábii.

 

Ve sprintu nad 1600ccm uvidíme 54 vozů. Po delší závodnické pauze se na naše okruhy chystá Václav Nimč, kterého známe z dřívějších startů na vozech VW Golf, nebo Porsche. Pro tentokrát si vybral start s Mercedesem Benz CLK DTM. S druhým vozem MB pojede loňský šampión Antonín Charouz. Jeho vítězství by mu měli znepříjemňovat Petr Vacík s Ferrari 360, Robert Romer na Porsche 996 GT3, Miro Konopka, který zřejmě ještě neprodal vůz Chrysler Viper, nebo BMW GTR Roberta Šenkýře, Dana Suchého a také Marcela Kusína. Pole obohatí další stroj z DTM, a to Audi TT DTM Viliama Liedla.

 

Ze Slovenska uvidíme ještě dvě Porsche 911 GT3 od Machánka a další tři Porsche pojedou Poláci Marcinkiewicz, Lukas a Stanco. Vloni dominoval ve třídě do 2000ccm Bohemia Racing a letos se o to pokusí znovu s Audi A4 ST. Druhým Audi A4 disponuje Internet Expres Prima Team a pilotuje ho Miroslav Forman. V této třídě tento tým nasadí ještě dva vozy Alfa Romeo 147 GTA Cup a Alfu Romeo 156 S 2000.

 

Perličkou ve startovním poli je start Lady VFTS Petra Rokyty. Odstartují také dvě dámy, a to Michaela Pešková na Škodě Octávia a Agniezska Czapka na Renaultu Clio. Avšak ve startovních listinách nefiguruje jméno Milana Vaňkáta, který vloni jezdil se Seatem Leon Cupra.

 

Ve vytrvalostních závodech D4 uvidíme většinu závodníků ze sprintů. Tříhodinové závody mají v sobě kus napětí, které čeká na jezdce a mechaniky při výměnách gum a povinném dotankovávání. Ve třídě do 2000ccm podávali v loňské sezóně pěkné výkony Alfy Romeo 147 z týmu Racing Hardware, letos je ve stejném týmu doplní třetí vůz Alfa Romeo 147 GTA. Jaroslav Honzík se střídá letos se svým otcem na Renaultu Clio v týmu MS Autoteam.

 

Speciál Tatra Ecora V8 opět pojedou bratři Hajdůškové a mladí piloti Fried a Matzke pojedou BMW M3 z Šenkýřova Motorsportu. Na Mercedesu CLK DTM se vystřídají Charouz, Enge a Nimč.

Na BMW M3 se představí také Slovák Žáček s Martinem Vlachem.

 

Další díl zahájí letos ČP Škoda Octávia Cup 2006, který už poněkolikáté bude zvedat svými souboji diváky ze sedadel. Za dobu existence tohoto seriálu startovalo mnoho známých tváří, ale zelenou dostali i mladíci, kterým se účastí v seriálu ČP Škoda Octávia Cup 2006 otevírají šance na svezení v dobrém voze se sekvenční převodovkou.

 

Brněnský víkend doplní ještě závody polského a rakouského mistrovství cestovních vozů s dieselovými motory. Tahákem by se mohl stát závod Histo Cupu, kde diváci uvidí velice pestrý startovní rošt, sestávající se z cestovních a GT vozů.

 

Chybět tak v Brně budou jen prototypy, které tak začnou sezónu až v Mostě při Interserii.

 

 

Vláďa Rožánek


 
 
Fotogalerie:   Okruhy 2005 ve zpětném zrcátku - Vláďa R

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose