www.car.cz
 

Po oba dny ve Vrbně se nejvíce dařilo opět Marku Rybníčkovi
     17.8.2009 23:21 - tisková zpráva


105 jezdců ze čtyř zemí se v nádherném letním počasí zúčastnilo dalšího závodu automobilů do vrchu v rámci Mistrovství střední Evropy, který se konal ve Vrbně pod Pradědem. Trať dlouhá 3000 metrů přinesla jezdcům mnoho těžkých chvilek a někteří z nich budou své „miláčky“ opravovat díky kolizím velmi dlouho.

Po oba závodní dny se nejvíce dařilo jezdci Liqui Moly Komvet Teamu Marku Rybníčkovi. Jeho Mitsubishi Colt Evo 550 je v letošní sezóně téměř nedostižný a to se potvrdilo i na Vrbenském vrchu. Vedoucí jezdec celkového hodnocení KW Berg-Trophy 2009 porazil vždy druhého Aleše Mlejnka, který sedlal formulový vůz Opel Lotus. V prvním dnu ztrácel Mlejnek na vítěze 2,5 sekundy, ve druhém to bylo již 3,8 sekundy. Třetí místo obsadil v sobotu i neděli Miloš Zmeškal, který startoval s dalším formulovým vozem, tentokrát Reynardem 97D F3000.

V sobotu byla Zmeškalova ztráta na Mlejnka větší, ale v neděli „zatáhl“ a snížil ztrátu na pouhých 1,7 sekundy. Na výborném čtvrtém místě skončil po oba závodní dny jezdec BP Autosport Bruntál Vladimír Vitver. S vozem Lotus WR-9 bojoval i o stupně vítězů v absolutním pořadí a v sobotu činila jeho ztráta na třetího Zmeškala pouhé 1,7 sekundy. Velkým soupeřem mu byl přes celý závodní víkend vždy pátý Roman Bubla s Mitsubishi Lancerem Evo VI. V sobotu ztrácel Bubla na Vitvera 1,1 sekundy a v neděli 1,5 sekundy. V sobotu šesté místo obsadil Bublův dubler Martin Zeman, v neděli si o jednu příčku pohoršil a obsadil místo sedmé.

Šternberský Jiří Sedláček má v obrovské konkurenci velmi těžké se prosadit do TOP 10 a tak sobotní sedmé a nedělní desáté místo jsou pro něj velkým úspěchem. Sedláček startuje s vozem BMW M3 SŠ 09 za Berg-Trophy Team. Za ním o 1,1 sekundy skončil v sobotu osmý Jiří Špalek, který s vozem Mitsubishi Lancer Evo IX je pravidelně bodujícím jezdcem v absolutním pořadí. Špalek velmi pěkné osmé místo obsadil i v nedělním závodě. O 0,06 sekundy za Špalkem skončil v sobotu devátý jezdec Liqui Moly Komvet Teamu David Komárek. Tento výborný jezdec startoval s vozem Mitsubishi Lancer Evo X. Neděle byla pro tohoto jezdce ještě lepší, když obsadil místo šesté.

Absolutní desítku uzavřel v sobotu další jezdec na Mitsubishi ,Drahoslav Šubert. Na devátého Komárka ztrácel 1,1 sekundy. V neděli si o jednu příčku polepšil a tak z toho bylo místo deváté.

Velké boje o stupně vítězů se tradičně odehrály ve třídě S-2000. Sobotním vítězem se stal pražský jezdec Martin Čábela. Se svojí Hondou Integrou Type R porazil o 2,7 sekundy slováka Tomáše Horáka, který startoval rovněž s Hondou, ale Civic Type R. 0,2 sekundy za ním skončil Jan Čermák s VW Golf III. V neděli pro poruchu svého vozu vítězný Čábela nestartoval a tak se po velké bitvě radoval z vítězství Horák, který porazil druhého Čermáka o 0,3 sekundy. Na třetí místo se prokousal Jakub Kohn, který startoval s vozem Opel Kadett. Kohnova ztráta na druhého Čermáka byla 2,5 sekundy.

Třída S+2000 přináší velké souboje o každou pozici, přesto tři jezdci si výhradně dělí pozice na stupních vítězů. Nejinak tomu bylo i ve Vrbně pod Pradědem. V sobotním závodě vyhrál Jiří Špalek o 0,06 sekundy před Davidem Komárkem. V neděli se pořadí obrátilo a Komárek porazil Špalka o 1,8 sekundy. Po oba dny třetí byl Drahoslav Šubert, který ztrácel v sobotu na Komárka 1,1 sekundy a v neděli 2,1 sekundy na Špalka. Všichni tři jezdci jezdí na vozech Mitsubishi Lancer.

Po delší době se bojovalo tvrdě o příčky nejvyšší i ve třídě E1-1150. V sobotu zvítězil na voze Mini Cooper Petr Píža, který porazil o 0,7 sekundy svého dubléra Tomáše Palaje. Na třetím místě byl o 0,5 sekundy za Palajem Jiří Kubíček se Škodou 100. V neděli se pořadí obrátilo, když zvítězil Kubíček o 2,1 sekundy před Palajem. Třetí místo zbylo pro sobotního vítěze Pížu, který prohrál souboj o druhé místo s Palajem o pouhé 0,04 sekundy.

Ve třídě E1-1600 opět zvítězil jezdec Kovosteelu Novitech Sudoměřice Josef Dohnálek jr, startující s vozem Citroen Saxo VTS. Ale jeho náskok na další soupeře nebyl již tak výrazný, jako v minulých závodech. V sobotu za ním na výborném druhém místě skončil Jaroslav Fikota jr. s vozem Honda CRX, který po souboji porazil třetího Ericha Pruska jr. o 2,3 sekundy. Prusek startoval rovněž s Hondou, ale Civic. V neděli na vítězného Dohnálka po první závodní jízdě zle dotíral Petr Krejza s dalším „civicem“, ale bylo z toho nakonec místo druhé. A to se ještě musel i o to druhé místo strachovat, protože o 0,4 sekundy za ním byl již třetí Fikota.

Celý víkend se díky obětavosti pořadatelů z AMK Vrbno pod Pradědem vydařil. Závody probíhaly plynule, množství diváků na trati se mělo určitě na co dívat. Celý konvoj KW Berg-Trophy se přesouvá do Lanškrouna, kde na velmi oblíbené trati Laudon se uskuteční ve dnech 29. – 30. 8. další díl tohoto mezinárodního seriálu. Veškeré informace k seriálu, či jednotlivým závodům, naleznete na webových stránkách www.berg-trophy.cz.

PR


 
 
Fotogalerie:    Evropské hvězdy se chystají na Barumku 09, foto pořadatelů

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose