www.car.cz
 

PrivatSprint Slavkov u Brna
     Pavel Jelínek


Pod taktovkou Federace Motoristického Sportu se 15. a 16. května konaly ve Slavkově u Brna závody do vrchu. FMS je občanské sdružení, etablované na základech soukromě pořádaných závodů do vrchu známých jako PrivatSprint či Hobby Cup Open. Tento letošní první závod byl prověrkou jak pořadatelů tak i jezdců. Hlavní důraz byl kladen na bezpečnost jezdců i diváků. Významný je přínos Autoklubu České Republiky, jež poskytl záchranný a vyprošťovací vůz ABA, který mnozí znají nejenom z automobilových podniků, ale i z běžného silničního provozu. Na místě byli v pohotovosti připraveni lékař, sanitka RLP i tým hasičů. Na svých stanovištích čekala i speciální vozidla – odtahový vyprošťovací vůz s navijáky a hasičská cisterna.

Místem konání prvního závodu sezóny byl, jako každoročně, zvolen Slavkov u Brna, jehož technicky náročná trať je známa nebývalým poměrem čediče v povrchu vozovky a tím pádem je pro nezkušené jezdce dosti zrádná a ti zkušení z ní mají respekt. Sjelo se zde více než 50 vozidel účastníků z různých částí naší republiky, své zástupce zde mělo i Slovensko. Během celého víkendu došlo pouze k několika malým nehodám. V sobotní druhé tréninkové jízdě v poslední zatáčce před cílem nezvládnul řízení L. Pöthe (Dunajská Streda, SK) a vyletěl se svojí Toyotou Celica mimo trať, přičemž se zastavil až o strom a jeho vůz je již zcela neopravitelný, pilot vyváznul bez zranění. Druhou nehodou byl taktéž výlet mimo trať, ovšem s menšími následky, vůz BMW E30 jezdce Vojtěcha Macka (Bruntál), který si jej vypůjčil na svoji nedělní jízdu od M. Šípka (Bruntál).

Poslední nehodou bylo zastavení mimo trať, formule pilotovaná Leo Baronem (Ostrava - Hrabová) si chtěla zkrátit cestu přes pole, ale zastavila se bez větší újmy po několika metrech jízdy mimo trať. Nutno podotknout, že ke všem těmto případům okamžitě vyjely kompletní záchranné týmy, ale ani u jednoho nebyl zapotřebí jejich vážný zásah. Kromě těchto malých nehod byla k vidění zejména spousta zajímavých vozů a prototypů. Rozpaky i obdiv vyvolával Opel Corsa Bimoto jezdce Lukáše Váchala (Domažlice), který do vozidla „implantoval“ hned dvě pohonné jednotky a krotil tak celých 400 koňských sil. S vyjímečnou formulí Mondial se Jan Osladil stal absolutním vítězem sobotních i nedělních jízd. Štěstí naopak nepřálo Bohuslavu Urbanovi, jehož Škoda Octavia KitCar vzdorovala a zcela nový motor o obsahu 2000ccm nepodával plný výkon.

Akce proběhla zcela podle plánu, doufejme, že ke spokojenosti všech jezdců, diváků i pořadatelů. Příští dvoudenní závod se koná 5.- 6. června v Bratrušově u Šumperka. Více informací je možné získat na webu FMS – www.fms.cz  nebo www.privatsprint.cz  .


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose